Prověřte si automobil přes VIN kód

Prověřte si automobil přes VIN kód

Pokud se chystáte koupit si automobil, prvně si ho důkladně prověřte, abyste měli jistotu, že nemá například stočené kilometry. Pro takové účely vám poslouží především VIN kód, který zadáte do ověřovacího systému. V následujících řádcích vám prozradíme více informací, jak to celé probíhá.

Koupě automobilu je dlouhodobější investicí, a pokud se nám „poštěstí“ koupit kradený vůz, či takový, který má náhradní díly z kradeného automobilu, nejenže nám reálně hrozí odebrání vozidla, ale i soudní spor. Ocitneme se tak nejen bez automobilu, ale také bez financní a se spoustou problémů.

Vždy je dobré, pokud si koupi ojetého vozidla řádně promyslíme. Nejlépší je vzít si ke koupi odborníka, který automobilům rozumí a na první pohled pozná jeho nedostatky.

Například si může všimnout, že při otevření dveří je oprýskaný lak, pod kterým se může schovávat lak původní v jiném odstínu. To je známkou toho, že automobil byl bouraný, nebude v případě nehody poskytovat dostatečnou ochranu posádce.

Pokud nemáte mezi svými známými odborníka na automobily, můžete na celou situaci s koupí vozidla jít tzv. od lesa – pomocí moderní technologiie a vychytávek. Díky tomu si snadno ověříte, že VIN kód vašeho vozidla není na seznamu odcizených vozidel, ale také další informace.

Co je to VIN kód?

VIN kód (Vehicle Identification Number) je unikátní identifikační číslo přidělované v rámci mezinárodního systému automobilům, motocyklům, ovšem i přívěsným vozíkům. VIN kód se skládá z písmen i číslic a přirovnat by se dal k rodnému číslu či výrobnímu číslu.

Jestliže chcete investovat do ojetého vozidla, VIN kód vám pomůže prověřit odečet najetých kilometrů. Stačí k tomu použít speciální sytém, přes který prověříte vše snadno online a bez čekání.

Pro takové účely slouží třeba Automoli.com, kde je analýza čísla VIN vskutku podrobná.

Co se dozvíte na Automoli.com?

V tomto specifickém kódu se skrývá všechno, co potřebujete o automobilu vědět, takže vám neunikne žádná důležitá informace (například o dopravní nehodě, údržbě a podobně). Dostanou se k vám i informace o krádeži, tudíž se nestane, že byste koupili zajíce v pytli od tygra.

Webová stránka vám poskytne kromě jiného kompletní dokumentaci k vozidlu včetně výbavy vozidla. Zapomenout nesmíme ani na to, že budete vědět, jaký je stav karoserie vozidla, jestli nebyla nějaká závažná poškození vozidla a tak dále. Zjistíte, kdy byly provedeny prohlídky auta a u některých vozidel jsou i archivní fotografie.

Prostřednictvím Automoli.com se vám dostanou všechny důležité údaje o automobilu, a tak se nemusíte bát, že byste kupovali kradené auto. Proces kontroly je jednoduchý. Zadáte VIN kód, kliknete na tlačítko „Zkontrolujte“ a vyčkáte, než vám systém zobrazí reporty. Vyberete si ten, který vás zajímá.

Při koupi automobilu pozor na ne příliš sdílné prodejce. Extrémní pozor si dejte na příliš naleštěnou motorovou část. Většina prodejců se extrémním vyčištěním snaží zakrýt potíže s těsněním pod víkem motoru, či dokonce s motorem, či tekoucím olejem. Pozorně se podívejte na místo, na kterém automobil stojí, pokud je pod automobilem jakýkoliv flek od provozních kapalin, řekne vám to o stavu vozidla daleko více, než naleštěný vysušený motor, či čerstvé leštidlo a vosk na karoserii.

Článek Prověřte si automobil přes VIN kód byl publikován 29. dubna 2022 v 13.15 v rubrice Auta. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...